Zo financiert u een nieuwbouwwoning

06 juni 2023

Een nieuwbouwhuis koopt u vaak vanuit een (digitale) brochure, als de bouw nog moet beginnen. De betaling verloopt daarom meestal in fases. Eerst koopt u de grond en vervolgens betaalt u telkens een bedrag als de aannemer een bouwfase afrondt.

Depotrente
Om die betalingen te kunnen doen, stort de bank het hele aankoopbedrag in een zogeheten bouwdepot. U betaalt hypotheekrente over het hele bedrag. Over het deel dat u nog niet uitgegeven heeft, ontvangt u rente. Deze rente heet depotrente. Idealiter is de depotrente net zo hoog als de hypotheekrente. In dat geval betaalt u dus alleen rente over het geld dat u al heeft betaald aan de aannemer. De hypotheekrente is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Bouwrentedepot
Wilt u geen dubbele woonlasten tijdens de bouw van uw nieuwbouwhuis? Dan kunt u soms kiezen om de rente over uw bouwhypotheek meteen mee te laten financieren in uw hypotheek. Dat heet een bouwrentedepot. Kiest u hiervoor, dan is de rente niet meer aftrekbaar voor de belasting.

Bouwrente
Als u een nieuwbouwhuis koopt terwijl de aannemer al begonnen is met bouwen, dan heeft de bouwer al kosten moeten maken. Hij heeft bijvoorbeeld de grond alvast moeten kopen en de materialen voorgeschoten. De rentekosten over die periode heten bouwrente en zult u nog steeds moeten betalen. Vroege kopers hebben die immers ook betaald. Bouwrente betaald u aan de aannemer, rente over het bouwdepot betaald u aan de bank.

Kosten vrij op naam (v.o.n.)
Een nieuwbouwwoning wordt bijna altijd vrij op naam (v.o.n.) aangeboden. Alle kosten ter verwerving van het eigendom van de woning (notaris- en kadasterkosten) zijn dan al bij de prijs inbegrepen. Dit geldt niet voor de financieringskosten. Deze moeten nog wel worden betaald. De totale verwervingskosten blijven echter een stuk lager dan bij bestaande bouw. Meestal bedragen deze bij nieuwbouw maximaal 5% van de koop-/aanneemsom.

Hypotheek afsluiten
Een hypotheek afsluiten is een complex proces. Hoeveel u maximaal kunt lenen, is afhankelijk van uw inkomsten en uitgaven, spaargeld, de hoogte van de hypotheekrente en de waarde van de woning die u koopt. Een hypotheekadviseur kan precies berekenen wat u maximaal kunt lenen.