Welke vloer kies jij voor jouw nieuwbouwhuis?

29 mei 2024

Een belangrijke keuze bij nieuwbouw betreft de vloer voor je nieuwe huis. Deze is bepalend voor de uitstraling, maar de eigenschappen van verschillende vloersoorten kunnen verschillen. We zetten mogelijke opties met de bijbehorende eigenschappen voor je op een rij!

Hout
Een houten vloer is de perfect keuze wanneer je zoekt naar een traditionele en warme uitstraling. Dit type vloer geeft karakter en is verkrijgbaar in verschillende kleuren, formaten en patronen. Hout is een duurzaam materiaal dat tientallen jaren meegaat en kan worden opgeschuurd en gelakt om deze er weer als nieuw uit te laten zien. Hou er wel rekening mee dat een houten vloer meer onderhoud nodig heeft, gevoeliger is voor verkleuring en scheuren en ook niet de goedkoopste optie is.

Laminaat
Wil je de uitstraling van een houten vloer zonder de nadelen? Dan is laminaat een prima alternatief. Laminaat is tegenwoordig bijna niet meer te onderscheiden van echt hout en is onderhoudsvriendelijker. Dit type vloer kan beter tegen water en is gemakkelijker aan te brengen. Bovendien kun je laminaat bij een eventuele verhuizing in de toekomst eenvoudig meenemen. Nadeel is dat laminaat niet kan worden geschuurd, waardoor beschadigingen lastiger te herstellen zijn.

Tegels
Tegels zijn allang niet meer beperkt tot de wc of badkamer. Ze zijn een stijlvolle optie voor bijvoorbeeld de hal of de woonkamer. Of je nu kiest voor grote natuurstenen tegels of kleine, kleurrijke tegels met een mediterrane uitstraling; de mogelijkheden zijn divers. Een vloer van tegels is onderhoudsvriendelijk, sterk en goed te combineren met vloerverwarming. Een nadeel van tegels kan de mindere akoestiek zijn.

Gietvloer
Een populaire keuze voor nieuwbouwwoningen is de gietvloer. Deze beton-look vloer geeft je woning een strakke, naadloze uitstraling en past perfect bij een eigentijdse woonstijl. Gietvloeren zijn sterk, waterdicht en makkelijk in onderhoud. Een nadeel is dat een gietvloer niet mee te verhuizen is en dat verkleuringen en krassen snel zichtbaar kunnen zijn.

PVC en vinyl
Sterke vloeren van kunststof zoals PVC en vinyl zijn ideaal voor nieuwbouw vanwege hun duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende designs en combineren goed met vloerverwarming. Zorg bij dit type vloer wel voor een egale ondergrond en hou er bij zachter vinyl rekening mee dat zware meubels hier afdrukken op achter kunnen laten.

Linoleum
Voor een milieuvriendelijke keuze is linoleum ideaal. Dit 100% natuurlijke en recyclebare materiaal is geluiddempend, onderhoudsvriendelijk en kostenefficiënt. Linoleum wordt gelijmd en kan daardoor niet meeverhuisd worden, maar het biedt wel een duurzame oplossing voor jouw nieuwbouwwoning.

Tapijt
Hoewel minder populair dan vroeger, is tapijt nog steeds een goede keuze, met name voor de slaapkamer. Tapijt biedt de ruimte een warme uitstraling en voelt prettig aan onder je voeten. Het is verkrijgbaar in verschillende stijlen: van hoogpolig tot strak en eenvoudig. Tapijt is ook makkelijk mee te verhuizen, maar wel lastiger schoon te maken en minder geschikt voor mensen met allergieën.

Weeg de eigenschappen per vloertype af en kies de vloer die het beste past bij je nieuwe huis!