Tips voor een aangename binnentemperatuur

28 juni 2023

De thermometer bereikt momenteel weer zomerse temperaturen. Heerlijk voor buiten, maar binnen in huis houden we het toch liever wat koeler. Maar hoe doet u dat? De volgende tips gaan u hierbij helpen. 

Houd ramen en deuren dicht
Houd de ramen en deuren van uw woning overdag dicht: zo houdt u de warme lucht buiten. Zet ’s avonds wanneer het weer afkoelt en ’s ochtends vroeg wanneer het nog lekker koel is juist alles open. Zo kan uw woning lekker doorluchten en verdrijft u de warme lucht naar buiten.

Sluit de gordijnen en doe het zonnescherm omlaag
Zorg ervoor dat er geen licht naar binnenkomt door de gordijnen te sluiten en het zonnescherm omlaag te doen. Is de zon weg, doe het zonnescherm dan alvast omhoog. Zo kan de warmte alvast ontsnappen voordat u de deuren weer openzet.

Zorg voor wat vochtige lucht in huis
Loopt de temperatuur in huis erg op, dan kan het zijn dat uw woning ook veel droge lucht bevat. Het gebruik van een luchtbevochtiger werkt vaak verkoelend. Als andere optie kunt u vochtige doeken voor de ramen hangen. Let wel op dat het binnen niet té vochtig wordt, door goed te blijven ventileren.

Diverse manieren om uw ventilator te gebruiken
Een ventilator zorgt voor verplaatsing van lucht, waardoor het minder warm aanvoelt. Zet eens een bevroren flesje water of koelelement voor de ventilator. Dit zorgt voor een koude luchtstroom. Is het buiten voldoende afgekoeld? Gebruik je ventilator dan om koele lucht van buiten naar binnen trekken. Dit doe je door de ventilator bij een open raam te zetten en op de hoogste stand richting de gang te laten blazen. Andersom kunt u de ventilator ook naar het raam richten, zodat warme lucht naar buiten wordt geblazen.

Even niet schoonmaken
Een tip waar veel mensen waarschijnlijk blij van zullen worden: stel het schoonmaken even uit. Lichaamswarmte dat vrijkomt bij actief poetsen en de warmte die vrijkomt bij het gebruik van een stofzuiger of strijkijzer zijn van invloed op de temperatuur in huis. Wacht hier dus even mee tot het weer wat koeler is.

Eet eens een salade
Ook tijdens het koken komt veel warmte vrij. Vermijd daarom het fornuis en de oven en kies in plaats daarvan voor een maaltijdsalade.

Ook voor de lange termijn hebben we nog twee tips: zorg voor goede isolatie van je buitenmuren, het dak en isolatieglas en kies voor een groen dak. Beiden helpen om de temperatuur in huis aangenamer te houden. Extra tip: check of een subsidie voor een groen dak mogelijk is!