Starters en singles: makkelijker een eigen woning kopen in 2024

03 april 2024

Het vinden van een (nieuwbouw)woning kan voor starters of singles best een uitdaging zijn, doordat een minder hoge hypotheek kan worden aangevraagd door minder hoge inkomsten. Goed nieuws voor deze twee groepen: hier komt dit jaar verandering in!

Alleenstaanden kunnen vanaf 1 januari 2024 al een hogere hypotheek afsluiten. Daarnaast moet het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen ervoor gaan zorgen dat ontwikkelaars en corporaties woningen met korting kunnen verkopen aan starters. De verwachting is dat het fonds aan het eind van het tweede kwartaal van 2024 live zal gaan. Er is al unanieme politieke steun voor het plan. Mooie ontwikkelingen voor een eerlijke woningmarkt. We nemen je mee in de details.

Singles: hogere hypotheek mogelijk
Wil je in je eentje een woning kopen en heb je minimaal € 28.000 inkomen per jaar, dan kun je vanaf dit jaar aanvullend € 16.000 lenen. Dit extra bedrag geeft deze groep meer financiële ruimte om een eigen woning te kopen. Hierin is ook meegenomen dat alleenwonenden minder vaste lasten hebben dan samenwoners.

Starters: meer betaalbare koopwoningen
Het geld uit het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen gaat ervoor zorgen dat woningen aan starters verkocht kunnen worden met korting. Het gaat om jongeren die nog thuiswonen of de overstap van huur naar koop maken. In de praktijk is dit nu de groep die te veel verdient voor sociale huur, maar vaak net de middelen tekortkomt om een woning te kopen. Om in aanmerking te komen, is een gezamenlijk inkomen tot tweemaal modaal nodig (€ 80.000). 

Starters kunnen het fonds niet zelf aanvragen, ontwikkelaars en woningcorporaties doen hier een beroep op. De woning die vervolgens met korting worden verkocht krijgen op verkoopsites de label 'KoopStart'. In de praktijk is de koperskorting maximaal € 50.000 op de verkoopprijs.

Wanneer starters de gekochte woning na een aantal jaar weer verkopen, wordt de koperskorting verrekend. Het geld komt weer terug in het fonds en wordt gebruikt voor nieuwe starters. Bij overwaarde wordt het verschil naar rato van de koperskorting gedeeld. Wordt de woning voor een lagere verkoopprijs verkocht, dan deelt het fonds mee in het verlies.