Hoe zorgt u voor een goede akoestiek in uw nieuwbouwwoning?

07 maart 2023

Nieuwbouwwoningen zijn strak én goed geïsoleerd. Enorm fijn, maar dit zorgt er helaas wel voor dat het sneller galmt en u een echo hoort in huis. Met de volgende tips zorgt u ervoor dat u meer rust creëert in uw woning door een goede akoestiek.

Harde en gladde oppervlakten in huis zorgen voor een hol geluid, plus dat het geluid meer weerkaatst en zorgt voor een echo. Zo zal een tegelvloer meer echo'en dan bijvoorbeeld tapijt op de vloer. Vooral in nieuwbouwhuizen zie je veel materialen, zoals beton, glas en staal, terug welke zorgen voor een verminderde akoestiek. Wat kunt u doen om dit toch te verbeteren?

De juiste meubels en materialen

Een stalen deur en gietvloer zijn super stylish. Met de juiste huisaankleding kunt u deze materialen blijven gebruiken en toch zorgen voor een goede akoestiek in de ruimtes. Denk hierbij aan vloerkleden en stoffen gordijnen, maar ook gestoffeerde meubels. Vooral dikke stoffen doen het goed voor de akoestiek. En mooi meegenomen: u zorgt ook nog voor een gezellige sfeer.

Wand-, plafond- en meubelbekleding

Iets waar u waarschijnlijk niet direct aan denkt: akoestische panelen voor aan de muur. We horen u denken: dat wordt toch niet mooi? Zeker wel. Tegenwoordig zijn er veel akoestische panelen die als prachtig interieurelement fungeren, namelijk bestaande uit verticale of horizontale latten met een stoffen achtergrond. Zo hebben de panelen een geluiddempende werking. Passen houten wanden niet in uw interieur, dan kunt u ook kiezen voor kurken panelen. Ook zijn er gietvloeren waar kurk in is verwerkt.

Er bestaan ook akoestische panelen voor plafonds, welke geschikt zijn als uw nieuwbouwwoning hoge plafonds heeft. Zo valt het niet eens erg op!

Daarnaast bestaan er materialen die u onder tafels of bureaus kunt bevestigen, de zogeheten 'eierdozenplaten' of schuim met puntreliëf. Dit materiaal ziet u niet zitten en zorgt toch voor een verbeterde akoestiek. Win, win!

Natuurlijke manieren

Deze tip is voor de echte plantenliefhebbers. Planten hebben namelijk ook een dempende werking. Altijd al een plantenwand of muur van mos willen hebben, twijfel dan niet langer.