Goedkoper wonen doe je zo

06 juni 2023

U hoort al tijden niets anders: de prijzen rijzen de pan uit, boodschappen zijn een stuk duurder en de inflatie beleeft hoogtijdagen. U moet minder doen met hetzelfde geld, een hele uitdaging. Gelukkig zijn er manieren om geld te besparen in uw dagelijkse leven.

Wij hebben een aantal tips voor u op een rijtje gezet om goedkoper te wonen. Zo blijft uw portemonnee gevuld én woont u toch net zo prettig. 

1. Koop in plaats van huur
Het kopen van een huis is op de lange termijn vaak goedkoper dan langdurig huren. Zeker als u van plan bent om langere tijd in een woning te blijven wonen. U lost uw aankoopbedrag langzaam af, in plaats van dat uw huur elk jaar wordt verhoogd. Bovendien bouwt u zo een mooi kapitaal op voor de toekomst.

2. Kies je woning slim
Zijn de kinderen het huis uit of verwacht u dat dat binnenkort gaat gebeuren? Of merkt u dat u niet alle kamers in uw huis echt gebruikt? Vraag uzelf dan af of u echt zo’n grote woning nodig heeft. Leuk dat u altijd twee logeerkamers klaar hebt staan, maar kleiner wonen is wel zo praktisch én een stuk goedkoper. Ook een huis in een andere wijk of in een dorp net buiten de stad kan een stuk goedkoper zijn.

3. Breek je energiecontract open
Energiekosten nemen vaak een flinke hap uit het huishoudbudget. Veel mensen hebben al jarenlang dezelfde energieleverancier omdat ze opzien tegen het oversluiten van het contract. Toch hoeft dat helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Sterker nog, een nieuwe energieleverancier doet het meestal graag voor u. Kijk eens goed rond en vergelijk prijzen. Dit kan u heel veel geld schelen.

4. Bespaar energie
Zet de verwarming een stukje lager en doe een dikke trui aan, of kruip gezellig samen onder een dekentje. Gebruik energiezuinige apparaten en laat deze niet op stand-by staan als u ze niet gebruikt. Zet de wasmachine of de vaatwasser alleen aan als hij vol is. Die paar bordjes kunt u ook wel met de hand afdrogen en de was droogt ook prima op een rekje.

5. Investeer in besparingen
Oké, deze klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar als u nu geld investeert in duurzame maatregelen, kan dat u op de lange termijn veel geld opleveren. Denk aan: dubbele beglazing, goede isolatie en zonnepanelen. De energie die u zelf opwekt, hoeft u tenslotte niet te betalen.

6. Check je verzekeringen
Verzekeringen zijn belangrijk en nodig, maar veel mensen zijn oververzekerd. Kijk eens goed of u geen dubbele verzekeringen heeft en wat u echt nodig heeft aan dekking. U kunt hierover ook een vrijblijvend gesprek aangaan met een expert. Hij of zij kan u helpen met de keuze voor verzekeringen die u sowieso nodig heeft en welke 'extra' zijn.

7. Verkoop je overbodige spullen
Kijk eens om u heen: welke spullen gebruikt u niet en welke kleding draagt u eigenlijk nooit? Door spullen die nog goed zijn te verkopen op veilingsites of de rommelmarkt, kunt u makkelijk geld verdienen én u krijgt een opgeruimd huis. Ook kunt u de spullen schenken aan de lokale kringloopwinkel.