Een koel huis dankzij vloerverkoeling

28 juni 2023

De temperaturen buiten lopen weer hoog op. Binnenshuis is dit vaak ook goed te merken. Gelukkig worden nieuwbouwwoningen naast vloerverwarming tegenwoordig ook vaak voorzien van vloerverkoeling. Maar hoe werkt dit eigenlijk? 

Om een vloer te koelen wordt er gebruik gemaakt van hetzelfde systeem als de vloerverwarming. In de winter stroomt er warmer water door de leidingen van dit systeem, in de zomer is dit water wat koeler. Doordat de temperatuur van dit water lager is dan de temperatuur in huis, neemt de temperatuur in de woning af (als een soort airconditioning). Het systeem hoeft niet heel koud te staan om te koelen. Enkele graden onder de temperatuur in de woning is al voldoende om de temperatuur in huis een paar graden te laten dalen.


Tips voor het gebruik van vloerkoeling:
- Houd ramen, deuren en verduisterende raambekleding zoveel mogelijk gesloten.
- Maak bij voorkeur geen gebruik van een vloerkleed. Hoe meer kale oppervlakte van de vloer, hoe beter de vloerkoeling werkt.
- Probeer een constante temperatuur aan te houden.
- Zet de vloerkoeling niet te koud. Bij een flinke daling is er kans op condensvorming.
- Zorg voor een juiste vloer in combinatie met dit systeem. De ene vloer is namelijk meer geschikt dan de andere. Laat u hierin goed adviseren.

En verder: Doe het rustig aan, ontspan met een ijsje of een verfrissend drankje en geniet van de zomer!