Een echte of neppe kerstboom: welke is duurzamer?

06 december 2022

Het heerlijk avondje is geweest. Dat betekent: de voorbereidingen voor de kerstdagen beginnen. Grote kans dat u al aan het nadenken bent over het optuigen van de kerstboom. Of hij staat al. 

Welke variant u ook kiest, u belast sowieso het milieu. Helaas is niets minder waar. Waar u ook voor kiest, u heeft altijd te maken met de productie en het vervoer van de kerstboom.

Een echte kerstboom
Gelukkig zijn er voor echte kerstbomen duurzamere alternatieven. Kies bijvoorbeeld een kleinere boom of een biologische boom, waar geen schadelijke bestrijdingsmiddelen voor zijn gebruikt. Kies ook altijd een boom met een kluit. U kunt de boom na de kerstdagen dan terug planten. Levert u de boom in bij de gemeente, dan zijn er tegenwoordig genoeg initiatieven waarbij de bomen worden gecomposteerd en gebruikt als bodemverbeteraar. Of verbrandt om energie mee op te wekken.

Een kunstboom
Ondanks dat u een kunstboom meerdere jaren kunt gebruiken, heeft het maken en produceren hiervan meer impact op het milieu dan een echte boom. Als u de boom meerdere jaren gebruikt, is dit tóch duurzamer dan ieder jaar een echte boom neerzetten. U moet de boom dan wel minimaal zes jaar gebruiken. Hierbij geldt natuurlijk: hoe langer, hoe duurzamer. Ga ook voor dubbel duurzaam: wilt u een nieuwe kunstboom aanschaffen, kijk dan of u een tweedehands exemplaar op de kop kunt tikken.

Of ga voor een hele andere optie!
Helemaal geen kerstboom is natuurlijk de meest duurzame optie. U kunt ook voor een andere, originele optie gaan. Versier bijvoorbeeld een kamerplant, ga voor een losse kersttak of hang kerstslingers los op.