Checklist voor de oplevering van uw nieuwbouwhuis

01 maart 2023

Voordat de sleuteloverdracht van uw nieuwe huis wordt geregeld, vindt de oplevering plaats. Tijdens deze oplevering controleert u voor de laatste keer alle uitgevoerde werkzaamheden - eventueel samen met een bouwkundige. Waar moet u eigenlijk allemaal op letten?

1. Wees kritisch en let op de kleine plaatsen en punten. Ook waar u in eerste instantie misschien niet aan zou denken. Check bijvoorbeeld of het toilet goed doorspoelt of de stopcontacten wel op de juiste plek zitten. Als u dit op tijd weet, scheelt dit een hoop geregel achteraf.

2. Neem de tijd: het is uw huis en het is daarom belangrijk om niet gehaast door de woning te gaan tijdens de oplevering.

3. Zijn er tijdens de vooroplevering, de 'generale' repetitie van de oplevering, gebreken vermeld? Controleer dan goed of deze inmiddels zijn verholpen.

4. Vergeet tijdens de oplevering niet de meerwerklijst mee te nemen. Streep af welke werkzaamheden van het meerwerk juist zijn afgehandeld en wat er nog gedaan moet worden.

5. Niet onbelangrijk: de meterstanden. Neem een kijkje bij de meterkast en noteer de beginstanden. Aan u namelijk de taak om deze standen door te geven aan de energieleverancier.

 

Na de oplevering wordt een proces-verbaal wordt opgemaakt. Hierin staan gebreken die eventueel nog opgemerkt zijn tijdens de oplevering. Daarna heeft de ontwikkelaar drie maanden de tijd om deze gebreken op te lossen.