Tips voor het schoonmaken en bewaren van verfkwasten

20 februari 2024

Ga je straks schilderen in je nieuwbouwhuis, dan rijst waarschijnlijk de grote vraag; wat doe ik met de kwasten na het schilderen? Wanneer je ze goed bewaart, kun je ze vaker gebruiken. Dat scheelt je mogelijk een ritje naar de bouwmarkt bij je volgende schilderbeurt.

Door je kwasten goed schoon te maken, verleng je de levensduur ervan. Maar goed schoonmaken is pas nodig wanneer je de kwasten langere tijd niet gaat gebruiken. Ga je morgen weer aan de slag, dan kun je door de kwasten goed te bewaren, de volgende dag weer snel van start. Voor gebruik enkele dagen op rij. 

Ben je klaar met verven en heb je de kwasten komende dagen weer nodig? Dan is grondig schoonmaken niet nodig. Strijk de kwasten af langs de rand van het blik en wikkel aluminiumfolie om de uiteindes van de kwasten. Bewaar ze in een luchtdichte plastic zak door de zak bij het handvat van de kwasten goed dicht te plakken met tape. Op een koele plek kun je de kwasten op deze manier maximaal twee dagen bewaren. Andere opties is om de kwasten te bewaren in een potje met een laagje water. Dit houdt de haren mooi soepel.

Bewaren op langere termijn
Ga je voor een langere periode niet schilderen? Strijk de kwasten af langs de rand van het verfblik en veeg ze af met een doek. Zet de kwasten vervolgens in een potje lijnolie. Dit is speciale olie die te koop is bij de verfspeciaalzaak en bouwmarkt. Wanneer je de kwasten weer uit de lijnolie haalt om weer aan de slag te gaan, veeg je de overtollige olie van de kwasten met een niet stoffige doek. Daarna zijn ze gelijk klaar om mee aan de slag te gaan.

De kwasten schoonmaken
Begin eerst met het goed afstrijken van de kwasten langs de rand van het blik, zodat de overtollige verf eraf is. Heb je geschilder met verf op waterbasis, laat de kwasten dan 1 à 2 uur weken in een bakje water. Droog de kwasten vervolgens met een doek, waarna je ze kunt bewaren op een droge plek. Heb je geschilderd met verf op terpetinebasis, dan kun je ontvetter of terpentine gebruiken om de kwasten schoon te maken. Doe hiervoor een kleine hoeveelheid ontvetter of terpentine in een pot of blik en plaats de haren van de kwasten hierin. Druk de haren van de kwasten goed tegen de zijkant van de pot/het blik, zodat het goed in de haren kan trekken. Na zo’n twee uur weken haal je de kwasten uit de pot/het blik en droog je ze af met een schone doek. Let op: spoel de resten ontvetter of terpentine niet door de gootsteen, maar breng het naar een inzamelpunt voor klein chemisch afval.

Kortom, het bewaren en schoonmaken van je kwasten is niet ingewikkeld, maar wel belangrijk voor een langere levensduur. Een kleine moeite met een groot voordeel!