Op deze manier hou je hooikoorts buiten de deur

06 maart 2024

Het lijkt nog vroeg, maar bepaalde bomen staan al in bloei, waardoor hooikoortsklachten kunnen optreden. Daarom, en met de lente op komst, is het goed om alvast maatregelen te nemen én de juiste tips bij de hand te hebben om hooikoorts buiten de deur te houden.

Kies de juiste planten
Het klinkt heel logisch, maar soms denkt men er niet aan; ook planten in huis kunnen voor pollen zorgen. Denk hierbij aan een mooi boeket met stampers met pollen of planten die in bloei komen te staan. Om hooikoortsklachten te verminderen, kun je ervoor kiezen om groene planten in huis te zetten, die niet gaan bloeien. Een bijkomend voordeel is dat deze planten zorgen voor meer zuurstof in huis. Zo heb je ook minder last van pollen. Win, win!

Letterlijk de pollen buiten houden
Probeer zo min mogelijk pollen in huis te laten, door luchtfilters boven je ramen open te zetten in plaats van het hele raam wagenwijd. Ook neem je als je zelf naar buiten geweest pollen mee naar binnen. Vroeg in de ochtend of net na een regenbui zijn er minder pollen in de lucht. Probeer dus, als het lukt, om je dagelijkse wandeling of supermarktbezoek goed te timen.

Kies voor zo min mogelijk stof
Tapijt op de vloer of stoffen gordijnen trekken veel pollen aan. Probeer deze materialen daarom zo veel mogelijk te vermijden. Was in het hooikoortsseizoen je dekbed en kleding ook net wat meer, zodat hier geen pollen in blijven hangen, waar je last van kan krijgen.

Maak gebruik van slimme technologie en innovaties
Wist je dat er een speciaal pollen-hor bestaat? Deze zorgt ervoor dat er zo min mogelijk stuifmeel naar binnen komt. Ook mechanische installatie in je woning is effectief om pollen uit de lucht te filteren. Zet deze een standje harder op het moment dat de pollenradar aangeeft dat er veel pollen in de lucht zitten.

Last but not least: medicatie
Voorkomen is beter dan genezen, maar soms kun je er niet omheen. Heb je toch veel last van hooikoorts, ondanks genomen maatregelen, slik dan op tijd medicatie tegen hooikoortsklachten. Het liefst al enkele weken voordat de piek is. Met allergietesten kun je achterhalen voor welke pollen je precies allergisch bent, zodat je je medicatie hierop aan kunt passen.