Met deze tips is jouw woning goed beveiligd

06 maart 2024

Inbrekers buiten de deur houden: het eerste waar je aan denkt zijn goede sloten. Inbrekers hebben namelijk maar 30 seconden nodig om binnen te komen als je woning slecht beveiligd is. Maar je kunt nog veel meer doen. Bekijk onze tips voor een goed beveiligde woning!

Ongenodigde gasten wil je graag buiten de deur houden. Begin met goed hang- en sluitwerk (met een SKG-keurmerk) en gebruik de checklist om het risico op inbraak zo klein mogelijk te houden.

Doe ramen en deuren altijd goed op slot
Zelfs als je alleen een vuilniszak gaat weggooien of onder de douche staat. Inbrekers kijken namelijk niet altijd wat er te halen valt, maar ook vooral naar hoe makkelijk ze binnen kunnen komen. Denk hierbij niet alleen aan de voor- of achterdeur, maar ook aan een berging-, balkon- of tuindeur.

Schrik inbrekers af met verlichting
Een donkere voor- of achtertuin maakt het inbrekers gemakkelijk(er) om ongezien binnen te komen. Installeer slimme verlichting welke gaat branden op het moment dat er beweging wordt waargenomen. Zo worden inbrekers afgeschrikt en kunnen zij ook niet ongestoord hun gang gaan in het donker.

Maak gebruik van een (slim) alarmsysteem
Naast slimme verlichting op een sensor, kun je dit ook doen met een alarmsysteem. Wanneer inbrekers binnen proberen te komen of al in je hal staan, merkt de sensor dit op en gaat er een alarm af. Dit kan een stil alarm zijn om hulpdiensten te alarmeren of een luid geluid om de inbreker af te schrikken. Sommige alarmsystemen kun je tevens koppelen aan smart home producten. Je kunt het systeem dan zo instellen dat er bijvoorbeeld licht gaat branden als er beweging wordt gedetecteerd.

Vergeet ramen niet
Raambeveiliging wordt vaak vergeten, maar is minstens zo belangrijk. Ramen zonder sloten kunnen namelijk makkelijk opengewrikt worden. Voorzie ramen van gekeurde en/of gecertificeerde raamsloten en verwijder de naad tussen het raam en het venster met anti-inbraakstrips.

Houd waardevolle spullen uit het zicht
Net als in je auto, is het ook in je woning onverstandig om laptops, telefoons of sleutels in het zicht te laten liggen. Laat ook een zonnebril of sieraden nooit slingeren, aangezien het van een afstand lastig is om in te schatten van hoeveel waarde deze spullen zijn. Je wilt inbrekers niet in de verleiding brengen.

Maak een bewoonde indruk
Of je nu een middag weg bent of een week op vakantie, het is belangrijk dat je woning er altijd bewoond uitziet. Als inbrekers het idee hebben dat er (lang) niemand thuis is, is het aantrekkelijker om in te breken. Laat post niet op de mat slingeren, laat gordijnen open en zorg met een smart home systeem of timer dat er in de avond licht brand in je woning. Heb je een oprit, zorg er dan voor dat er een auto staat.