De tips voor uw groene tuin!

05 april 2023

Met een groene tuin draagt u bij aan de biodiversiteit en heeft u een gezellige plek om lekker te kunnen relaxen en de vogeltjes te horen fluiten. Gebruik de tips om uw tuin om te toveren in een ware Groene Tuin!

U kunt heel veel doen om uw tuin duurzamer en groener te maken. Maar laten we beginnen bij het begin: met deze gemakkelijke tips draagt u sowieso al een steentje bij aan een groenere tuin.

Tip 1: Kies voor duurzaam inrichten en onderhouden

De zomer komt er weer aan, grote kans dat u al aan het nadenken bent over uw tuinmeubilair. Hier is de keuze reuze. Kies voor meubilair wat lang meegaat, zodat u niet ieder jaar nieuwe stoelen hoeft te kopen. Heeft u meubilair waar smalle spleten in zitten waar regenwater in blijft staan of is er ruimte rond de schroeven, dan heeft u grotere kans op roest en houtrot. Kies hier daarom liever niet voor, tenzij u een plek hebt om het meubilair op te slaan bij slecht weer. Ook qua onderhoudsmateriaal kunt u duurzaam te werk gaan. Deel uw tuingereedschap met buren en familie, bijvoorbeeld. Heeft niemand wat u ndig hebt, kijk dan eerst bij een kringloopwinkel of online of u het tweedehands kunt kopen.

Tip 2: Vang regenwater op

Met een regenton of ondergronds! Zo kunt u de tuin in droge periodes mooi en gezond houden zonder elke keer de tuinslang uit te hoeven rollen. Daarnaast helpt de juiste bodembedekking om de aarde langer vochtig te houden, zodat u minder vaak hoeft te besproeien.

Tip 3: Plant bloemen die de biodiversiteit stimuleren

Een tuin vol leven is leuk en gezellig, maar ook nog eens nuttig. Verschillende beestjes zorgen er namelijk voor dat er minder snel plagen in uw tuin voorkomen en eten bijvoorbeeld slakken en luizen op. Bijen helpen bij de bestuiving van planten, maar hebben hier wel bloemen voor nodig. Om al deze redenen is het verstandig om bloemen en planten te zaaien die in verschillende maanden bloeien, zodat u nooit een leeg plantsoen hebt.

Tip 4: Koop inheemse, biologische zaden en planten

Planten die van nature in Nederland leven, ook wel inheemse planten genoemd, zullen het best gedijen in uw tuin. Investeer daarnaast in zaden en planten die niet met gif zijn behandeld. Zo draagt u uw steentje bij aan het milieu en zorgt u ervoor dat uw tuin er altijd stralend bij staat. Ook gezonde planten dragen bij aan het milieu.

Tip 5: Ontsteen uw tuin

Dit kost iets meer tijd en effort, maar mocht u toch bezig zijn met het aanpassen van de tuin, vervang dan zo veel mogelijk tegels door groen. Zo heeft u minder wateroverlast, is het koeler in de zomer en is uw tuin een veel fijnere leefomgeving voor insecten en vogels. De beste verdeling is om minimaal 60% van de tuin te besteden aan groen. Kies vervolgens voor het looppad en terras voor halfverharding, waterdoorlatende klinkers en tegels met brede voegen.