Proces-verbaal van oplevering bij nieuwbouw

18 september 2023

Bij de oplevering van je nieuwbouwhuis vindt een opleveringskeuring plaats en wordt mogelijk een proces-verbaal van oplevering opgesteld. Dit is minder spannend dan het klinkt. Het helpt om uw droomwoning zo perfect mogelijk op te leveren.

Zodra het tijd is voor de oplevering van uw nieuwbouwwoning spreekt u met de aannemer/opdrachtnemer af bij u nieuwe huis (eventueel samen met een bouwkundige). Samen lopen jullie een rondje door uw nieuwe woning om te controleren of alles in orde is. Soms komt het voor dat iets niet helemaal is zoals het hoort te zijn, denk bijvoorbeeld aan een kras in een ruit of een deur die niet helemaal goed sluit. Komen jullie inderdaad iets tegen, dan wordt dit vastgelegd in het proces-verbaal van oplevering.

Aan het einde van de oplevering ondertekenen beide partijen het document. Door ondertekening accepteert u als koper het nieuwbouwhuis (uiteraard met uitzondering van eventuele punten die in het proces-verbaal zijn vastgelegd) en verklaart de aannemer/opdrachtnemer de vastgelegde punten binnen de afgesproken termijn te herstellen. Dit termijn vind u terug in de koop-/aannemingsovereenkomst en is meestal 3 maanden. Als koper heeft in dit geval het recht op de 5%-regeling, waarmee u 5% van de koopsom mag achterhouden in een depot bij de notaris of via een bankgarantie tot de vastgelegde punten zijn hersteld.

Het proces-verbaal van oplevering is dus een belangrijke stap in het proces van oplevering om te zorgen dat jij uw woning helemaal naar wens kan betrekken.