Nieuwbakken Hogelandster Lotte en Daan: 'Het is hier echt prachtig mooi wonen'

13 augustus 2020

Oosterhuisen in Baflo. Een nieuwbouwwijk aan de rand van het karakteristieke, typisch Groningse dorp. Kleinschalig. Ruim opgezet. Veel groen. Met een verbluffend uitzicht op zo’n Hogelandster pareltje: het wierdendorpje Tinallinge. 

Lotte Kruijer (26) en Daan Huiting (29) streken er in augustus 2019 neer. “We wonen hier nu een jaar aan de Buizerd. En we zijn er heel erg blij mee”, vertelt Lotte enthousiast. “Daan en ik woonden in de stad Groningen. En hoewel ik in Winsum ben opgegroeid, kijk ik nu toch met een andere blik naar het Groninger land. Na zes jaar in de stad te hebben gewoond, ervaar je de omgeving toch anders. Die ruimte, die rust…!”

Knokken

Daan’s wortels liggen in het Oost-Groninger Meeden, bij Veendam. Wat hij van zijn nieuwe woonomgeving vindt? “Het is hier echt prachtig mooi wonen. Heel anders dan waar ik vandaan kom. Het landschap daar is nogal recht-toe-recht-aan. Hier proef je veel meer geschiedenis. Dit landschap lijkt ouder. En dit landschap is mooier. Je proeft dat de bewoners hier vroeger geknokt hebben tegen de elementen. De wierdendorpjes, de kronkelende paden en watertjes. Mensenwerk. En dan die schitterende luchten en de uitgestrektheid. Echt groots!”

Voor en met elkaar

Over hun nieuwe woonplaats zijn ze prima te spreken. “We kunnen hier voor de dagelijkse boodschappen prima terecht. En anders moet je er even op uit. Geen enkel probleem. Je moet misschien iets meer plannen maar dat went snel genoeg,” vindt Lotte. Ze is erg te spreken over haar dorpsgenoten: “Hier groeten mensen elkaar nog vriendelijk zonder elkaar op de lip te zitten. Je privéleven wordt gerespecteerd.”  Daan vult aan: “Volgens mij is die mentaliteit ook van oudsher gegroeid. Mensen moesten het voor en met elkaar doen. Dat merk je nog steeds.” En Baflo saai? “Integendeel! Er gebeurt hier juist heel erg veel. Graspop, bijvoorbeeld. Een jaarlijks popfestival. Dat laat zien dat je als kleine gemeenschap tot grote dingen in staat bent.”

Ideale combinatie

Of ze de stad Groningen missen? Lotte: “Daar bruist het natuurlijk dag en nacht. Dat is hier wel wat anders. Maar voor die bruis krijg je zo ontzettend veel terug. Rust en ruimte. Een hele prettige woonomgeving. En Groningen is natuurlijk vlakbij. Twintig minuten in de trein vanaf Baflo en je kunt ruim terrasjes pakken. Ideaal.” Daan wijst op de horeca in Baflo: “Er is natuurlijk niet zo heel veel. Maar we hebben een gezellig dorpscafé en een prima pizzeria. Als we meer willen dan pakken we de auto of de trein. En als we weer terug in Baflo zijn: binnen twee minuten loop je in de weilanden en kun je genieten van de natuur. Dat is toch wel een ideale combinatie.”

Lotte besluit: “Nu je het zo vraagt… We hebben toch wel wat moeten wennen. In Groningen konden we dag en nacht in winkels terecht. Dat is hier niet zo. Dat missen we misschien wel wat.”